- Kategorie bloga:
- bp.9
- epic.42
- górki.66
- miesto.1725
- obczyzna.21
- PODSUMA.10
- runo.49
- sakwy.51
- tandemowo.18
- traska.484
- trenazer.31
- wycieczka wiekszego kalibru.66
- zima.22
po miasteczku po chwyciki (przepis: szybki Czarny Las)
Wtorek, 22 marca 2011 | dodano:22.03.2011 Kategoria miesto
- DST: 19.00km
- Temp.: 14.0°C
- Sprzęt: [A] Tequesta
- Aktywność: Jazda na rowerze
Duzo sie dzis pichcilo, ale najpierw moze celem pomocy tym wszystkim, ktorych drugie polowy maja wlasnie okazje, a czas jak na lekarstwo:
Czarny Las, ktory nie jest czarny, ale mozna go zrobic w 20min;)
1. gotowy spod biszkoptowy (ciemny)
2. 3 kubki smietanki 30-ki (po 180ml kazdy) <jesli tort ma stac dluzej, przyda sie fix do smietan albo chociaz zelatyna w proszku>
3. paczka wisni mrozonych lub (lepiej) z kompotu lub (najlepiej;) z zalewy spirytusowej:D (wtedy nie potrzeba juz skladnika nr 6;)
4. kisiel wisniowy (ew. jesli wisnie nie byly mrozone, przyda sie troche soku)
5. czekolada (obojetne czy mleczna czy gorzka - co kto lubi)
6. trochu wody/szpyrytusu albo jakiejs nalewki typu malina/wisnia/porzeczka
Co zrobic?
1. jesli wisnie byly mrozone to najlepiej je podgotowac (do rozmrozenia) z cukrem (ile kto lubi). Pozniej odsaczyc, niech sobie stygna, a sok zostawic...
2. sok podgotowac i dodac do niego kisiel (z pol paczki na dno malego garczka, w sumie im wiecej proszku dosypiemy tym gestszy bedzie glut i zarazem kwasniejszy)
3. ubic smietane z lyzka cukru (i fixem)
4. Teraz robi sie tak: nasaczamy spod pradem (wedle uznania i zamilowan;), smarujemy kisielem, kladziemy warstwe z bitej smietany, wciskamy w nia wisienki i scieramy na to czekolade.
Tak kolejne warstwy
5. Gdy juz mamy skonczona wieze, mozemy zrobic dwie wersje polewy: A) obkladajac tort smietana i ew. wykonujac jakies wzorki z roztopionej czekolady (woda+czekolada w garnczku na bardzo malym ogniu i czesto mieszac), lub polewamy calosc czekolada (co jest bardziej czasochlonne i kosztowne;)
wyglada mniej wiecej tak:
Czarny Las, ktory nie jest czarny, ale mozna go zrobic w 20min;)
1. gotowy spod biszkoptowy (ciemny)
2. 3 kubki smietanki 30-ki (po 180ml kazdy) <jesli tort ma stac dluzej, przyda sie fix do smietan albo chociaz zelatyna w proszku>
3. paczka wisni mrozonych lub (lepiej) z kompotu lub (najlepiej;) z zalewy spirytusowej:D (wtedy nie potrzeba juz skladnika nr 6;)
4. kisiel wisniowy (ew. jesli wisnie nie byly mrozone, przyda sie troche soku)
5. czekolada (obojetne czy mleczna czy gorzka - co kto lubi)
6. trochu wody/szpyrytusu albo jakiejs nalewki typu malina/wisnia/porzeczka
Co zrobic?
1. jesli wisnie byly mrozone to najlepiej je podgotowac (do rozmrozenia) z cukrem (ile kto lubi). Pozniej odsaczyc, niech sobie stygna, a sok zostawic...
2. sok podgotowac i dodac do niego kisiel (z pol paczki na dno malego garczka, w sumie im wiecej proszku dosypiemy tym gestszy bedzie glut i zarazem kwasniejszy)
3. ubic smietane z lyzka cukru (i fixem)
4. Teraz robi sie tak: nasaczamy spod pradem (wedle uznania i zamilowan;), smarujemy kisielem, kladziemy warstwe z bitej smietany, wciskamy w nia wisienki i scieramy na to czekolade.
Tak kolejne warstwy
5. Gdy juz mamy skonczona wieze, mozemy zrobic dwie wersje polewy: A) obkladajac tort smietana i ew. wykonujac jakies wzorki z roztopionej czekolady (woda+czekolada w garnczku na bardzo malym ogniu i czesto mieszac), lub polewamy calosc czekolada (co jest bardziej czasochlonne i kosztowne;)
wyglada mniej wiecej tak:

Komentować mogą tylko zalogowani. Zaloguj się · Zarejestruj się!