rszper

 Info

baton rowerowy bikestats.pl

 Moje rowery

micro-cargo 13581 km
Unpluged Dziecio-zidło 65 km
[A] Trekken
Mamachari II 93 km
Rando V (testy) 338 km
[A] Czerwony Karzeł 2722 km
Fargo 2636 km
[A] Rando 0
[A] commuter 2013
[A] Gazelka 1948 km
[A] Kona 1sze podejście
[A] Wygibas 652 km
[A] Rando nr II 466 km
[A] regina 1 218 km
[A] fattie
[A] Epic III-ci 56 km
[A] pozioma 272 km
[A] Tequesta 525 64 km
[A] Bravado 162 km
[A] Epik 685 km
[A] Tequesta 4054 km
[A] Malcesine 786 km
[A] C'dale
[A] Gary 214 km
[A] romek 530 km
turysta na 4 nogi 1724 km
[A] cyclo-X 1167 km
[A] Szkot 592 km
[A] Kila 402 km
[A] Rando nr IV 478 km
[A] Luźny Wycieczkowiec 378 km
[A] Gasieniczka 700 km
[A] awol 2072 km
[A] 9 2342 km
[A] Brzydal 2039 km
[A] DMT 708 km
[A] Prosiak 650 km
[A] CX
[A] Rando nr I 1267 km
[A] Stumpie 89 4980 km
[A] Rando nr I i pół 346 km
[A] wsiowy 1869 km
[A] Rando nr III 105 km
[A] 80's Klunkjer 247 km

 Znajomi

wszyscy znajomi(25)

 Szukaj

 Wykres roczny

Wykres roczny blog rowerowy rszper.bikestats.pl

 Archiwum

 Linki

po miasteczku po chwyciki (przepis: szybki Czarny Las)

Wtorek, 22 marca 2011 | dodano:22.03.2011 Kategoria miesto
  • DST: 19.00km
  • Temp.: 14.0°C
  • Sprzęt: [A] Tequesta
  • Aktywność: Jazda na rowerze
Duzo sie dzis pichcilo, ale najpierw moze celem pomocy tym wszystkim, ktorych drugie polowy maja wlasnie okazje, a czas jak na lekarstwo:

Czarny Las, ktory nie jest czarny, ale mozna go zrobic w 20min;)
1. gotowy spod biszkoptowy (ciemny)
2. 3 kubki smietanki 30-ki (po 180ml kazdy) <jesli tort ma stac dluzej, przyda sie fix do smietan albo chociaz zelatyna w proszku>
3. paczka wisni mrozonych lub (lepiej) z kompotu lub (najlepiej;) z zalewy spirytusowej:D (wtedy nie potrzeba juz skladnika nr 6;)
4. kisiel wisniowy (ew. jesli wisnie nie byly mrozone, przyda sie troche soku)
5. czekolada (obojetne czy mleczna czy gorzka - co kto lubi)
6. trochu wody/szpyrytusu albo jakiejs nalewki typu malina/wisnia/porzeczka

Co zrobic?
1. jesli wisnie byly mrozone to najlepiej je podgotowac (do rozmrozenia) z cukrem (ile kto lubi). Pozniej odsaczyc, niech sobie stygna, a sok zostawic...
2. sok podgotowac i dodac do niego kisiel (z pol paczki na dno malego garczka, w sumie im wiecej proszku dosypiemy tym gestszy bedzie glut i zarazem kwasniejszy)
3. ubic smietane z lyzka cukru (i fixem)
4. Teraz robi sie tak: nasaczamy spod pradem (wedle uznania i zamilowan;), smarujemy kisielem, kladziemy warstwe z bitej smietany, wciskamy w nia wisienki i scieramy na to czekolade.
Tak kolejne warstwy
5. Gdy juz mamy skonczona wieze, mozemy zrobic dwie wersje polewy: A) obkladajac tort smietana i ew. wykonujac jakies wzorki z roztopionej czekolady (woda+czekolada w garnczku na bardzo malym ogniu i czesto mieszac), lub polewamy calosc czekolada (co jest bardziej czasochlonne i kosztowne;)

wyglada mniej wiecej tak:

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy.
Komentować mogą tylko zalogowani. Zaloguj się · Zarejestruj się!